Jak grilovat mražené ryby či krevety
Pojďme vyvrátit další mýtus o mražených rybách. Připravit dobře a chutně mraženou rybu na grilu není nic složitého. Dopřejte jí čas přes noc v chladničce a nepoznáte rozdíl.
Pozvolné rozmražení v chladničce je šetrné a zbytečně rybu nevysušuje. V případě grilování proto nedoporučujeme tento proces jakkoliv urychlovat. Z nabídky mražených ryb Mylord jsou vhodné na gril především mořská štika, filety z divokého lososa s kůží či makrela a z řady Mylord Premium potom divoké krevety či steaky z tuňáka žlutoploutvého, když použijete vhodnou nádobu můžete si klidně ugrilovat i filé z aljašské tresky. Oproti přípravě v troubě získají ryby typicky zauzenou chuť.
Než rozpálíte gril
Rybí maso je velmi jemné a má tendenci se přichytávat k roštu. Proto než roztopíte gril, důkladně vyčistěte mřížku od připečených zbytků z poslední grilovačky. Ryba půjde snáze obrátit, aniž by se potrhala. Svou roli v tom samozřejmě hraje i správný stupeň propečení.
Čtyři ingredience stačí
Rozmraženou rybu vyndejte v předstihu z chladničky, ubrouskem osušte a nechte chvíli při pokojové teplotě. Není nutné ji dlouze marinovat s množstvím ochucovadel. Bohatě vám postačí olej, sůl, citron a bylinky. Osvědčený je tymián a rozmarýn, s krevetami ladí provensálské koření, koriandr, ostřejší chuť dodá chilli a česnek. Rybu solte až těsně před tím, než ji dáte na gril, aby nepustila vodu.
Pár minut z každé strany
Délka přípravy se liší podle velikosti. Obecně počítejte přibližně 4 minuty na každý centimetr tloušťky, v případě celé ryby to může být cca 15 minut, u filetů 8 minut a krevetám stačí jen 2 minuty. Celou rybu grilujte pomaleji a stranou, zatímco filety či krevety naopak položte na přímý žár. Pokud má filet kůži, jde na gril jako první, obracejte až ve chvíli, kdy je kůže opečená a lze ji lehce oddělit od roštu.
Rady a tipy na závěr
- Když sundáte rybu z grilu, nechte ji chvíli odpočinout, než ji budete podávat.
- Rybu můžete připravovat i v alobalu. Bude šťavnatá, ale spíše dušená, o kůrčičce nemůže být řeč.
- Pokud chcete mít jistotu, že se vám ryba nepřichytí k roštu, ale zároveň se nechcete vzdát opečení, použijte grilovací plát, hliníkový tácek nebo speciální mřížku na grilování celých ryb.
- Filety zbytečně neobracejte tam a zpět. Grilujte trpělivě z jedné a pak z druhé strany. Použijte širokou obracečku, jde to s ní lépe a maso se vám nerozpadne.
- Tál či alu mističky využijete i při grilování krevet, nebudou vám propadávat roštem. Případně je můžete napíchnout na jehly jako špízy, budou se vám lépe obracet. Máte-li po ruce jen dřevěné špejle, namočte je předtím do vody.
- A chcete-li experimentovat s chutěmi, přečtěte si náš článek o netradičních bylinkách při přípravě ryb.