Mražené jahody ano, ale mražená ryba?!
Pořizujeme si velké mrazáky a přebytky čehokoli bez váhání mrazíme. Od jahod ze zahrádky přes kuřecí maso koupené v XXL akci až po nesnězené uvařené jídlo. Ale vůči kupovaným mraženým rybám máme stále mnoho předsudků.
Přitom správné mražení je jedním z bezpečných způsobů konzervace potravin. Zpracovatelé ryb používají technologii šokového zmražení, kdy v extrémně krátkém čase dojde k hlubokému zmražení na -18 °C. Tato nejšetrnější metoda zachová v rybím mase maximální množství výživných látek, chuť a nezmění ani vzhled. V případě mořských ryb je to navíc jediná možnost, jak je dopravit k nám do Evropy v té nejlepší kvalitě.
Mořské ryby se mrazí dvojím způsobem, buď přímo na moři, nebo na pevnině. Seafrozen je nejlepší způsob, protože ryby se ihned po vylovení ještě na lodi zpracují, zamrazí a putují rovnou k zákazníkovi. Z nabídky Mylord Premium jsou to porce z aljašské tresky, mořská štika a steaky z tuňáka žlutoploutvého.
Metoda doublefrozen znamená, že se ryba po vylovení zmrazí, ale porcování probíhá na pevnině. Patří sem například porce z lososa divokého.
Tipy pro správné mražení
- Optimální teplota mrazničky je -18 °C.
- Rozmražené potraviny už podruhé do mrazáku nepatří.
- Používejte dózy a speciální sáčky a snažte se z nich vždy dostat maximum vzduchu.
- Hotové jídlo nechte před zmražením vychladnout na pokojovou teplotu.
Jak dlouho v mrazáku vydrží
Na obalech výrobků Mylord a Mylord Premium je vždy uvedeno datum zmražení a minimální trvanlivost. Víte tak přesně, kdy nejpozději rybu vyndat a uvařit. Ryby dobře „naglazované“, zabalené a šokově zmražené, vydrží v původní kvalitě klidně i tři roky.
To ale neplatí u potravin, které mrazíte v domácích podmínkách, kdy celý proces trvá i několik hodin ve srovnání s několika sekundami při šokovém zmražení na -18 °C. Než tedy vložíte potraviny do mrazáku, označte je štítkem s datem uložení a dodržujte doporučené lhůty skladování. Ty se u jednotlivých surovin liší:
- Pečivo max. 2 měsíce
- Maso 6 až 8 měsíců, přičemž mleté maso max. 4 měsíce
- Ovoce a zelenina maximálně 12 měsíců
- Houby, bylinky 3 až 6 měsíců
- Hotové jídlo max. 3 měsíce, vařené maso 6 měsíců
Co do mrazáku nepatří :
- Mléčné a tučné potraviny, např. smetanové omáčky, ořechy
- Káva, vajíčka, šunka, uzeniny, med
- Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody, např. okurky, rajčata, cukety, saláty, citrusy
- Vařené přílohy jako brambory, rýže, těstoviny
- Chlazené ryby (pravděpodobně již jednou zmraženy byly a dalším zmražením výrazně ztrácí na kvalitě)
TIP: Víte, jak správně rozmrazit rybu nebo kterou z naší nabídky nemusíte rozmrazovat vůbec, ale můžete hodit rovnou na pánev? Zjistíte v našem dalším článku.