Mražené jahody ano, ale mražená ryba?!

Pořizujeme si velké mrazáky a přebytky čehokoli bez váhání mrazíme. Od jahod ze zahrádky přes kuřecí maso koupené v XXL akci až po nesnězené uvařené jídlo. Ale vůči kupovaným mraženým rybám máme stále mnoho předsudků.  

Přitom správné mražení je jedním z bezpečných způsobů konzervace potravin. Zpracovatelé ryb používají technologii šokového zmražení, kdy v extrémně krátkém čase dojde k hlubokému zmražení na -18 °C. Tato nejšetrnější metoda zachová v rybím mase maximální množství výživných látek, chuť a nezmění ani vzhled. V případě mořských ryb je to navíc jediná možnost, jak je dopravit k nám do Evropy v té nejlepší kvalitě.  

Zajímavosti27.8.2024

Mořské ryby se mrazí dvojím způsobem, buď přímo na moři, nebo na pevnině. Seafrozen je nejlepší způsob, protože ryby se ihned po vylovení ještě na lodi zpracují, zamrazí a putují rovnou k zákazníkovi. Z nabídky Mylord Premium jsou to porce z aljašské tresky, mořská štikasteaky z tuňáka žlutoploutvého.

Metoda doublefrozen znamená, že se ryba po vylovení zmrazí, ale porcování probíhá na pevnině. Patří sem například porce z lososa divokého.

Tipy pro správné mražení  

  • Optimální teplota mrazničky je -18 °C.
  • Rozmražené potraviny už podruhé do mrazáku nepatří.
  • Používejte dózy a speciální sáčky a snažte se z nich vždy dostat maximum vzduchu.
  • Hotové jídlo nechte před zmražením vychladnout na pokojovou teplotu. 

Jak dlouho v mrazáku vydrží 
Na obalech výrobků Mylord a Mylord Premium je vždy uvedeno datum zmražení a minimální trvanlivost. Víte tak přesně, kdy nejpozději rybu vyndat a uvařit. Ryby dobře „naglazované“, zabalené a šokově zmražené, vydrží v původní kvalitě klidně i tři roky.  

To ale neplatí u potravin, které mrazíte v domácích podmínkách, kdy celý proces trvá i několik hodin ve srovnání s několika sekundami při šokovém zmražení na -18 °C. Než tedy vložíte potraviny do mrazáku, označte je štítkem s datem uložení a dodržujte doporučené lhůty skladování. Ty se u jednotlivých surovin liší:  

  • Pečivo max. 2 měsíce
  • Maso 6 až 8 měsíců, přičemž mleté maso max. 4 měsíce
  • Ovoce a zelenina maximálně 12 měsíců
  • Houby, bylinky 3 až 6 měsíců
  • Hotové jídlo max. 3 měsíce, vařené maso 6 měsíců 

Co do mrazáku nepatří :

  • Mléčné a tučné potraviny, např. smetanové omáčky, ořechy
  • Káva, vajíčka, šunka, uzeniny, med
  • Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody, např. okurky, rajčata, cukety, saláty, citrusy  
  • Vařené přílohy jako brambory, rýže, těstoviny
  • Chlazené ryby (pravděpodobně již jednou zmraženy byly a dalším zmražením výrazně ztrácí na kvalitě) 
     

TIP: Víte, jak správně rozmrazit rybu nebo kterou z naší nabídky nemusíte rozmrazovat vůbec, ale můžete hodit rovnou na pánev? Zjistíte v našem dalším článku.