Jak připravit dokonalou rybu
Rybí maso je jemné, chutné a jeho příprava není časově náročná. Ať už se rozhodnete rybu upéct v troubě, na grilu, či na pánvi, to nejdůležitější ze všeho je „nepřetáhnout“. Dopřejte jí jen tolik času, aby zůstala vláčná a šťavnatá. Náš malý průvodce vám s přípravou dokonalé ryby pomůže.

Klasika v troubě
Nejběžnější a nejjednodušší způsob přípravy, při kterém je však třeba zvolit správný stupeň a délku pečení, aby se ryba nevysušila. Doba pečení závisí na velikosti ryby – obvykle se pohybuje mezi 15 a 45 minutami při teplotě 180–220 °C. Pekáč během pečení nezakrývejte, protože by se spíše dusila, než pekla.
Pokud připravujete celou rybu nebo filet, vyplatí se použít teplotní sondu (může být součástí trouby nebo se prodává samostatně). Ideální teplota středu by měla být v rozmezí 57–63 °C.
Grilování
Aby se ryba nepřichytila k roštu, doporučujeme rošt i samotnou rybu potřít olejem, případně použijte grilovací tácek. Hřbet můžete naříznout z obou stran podél páteře, aby žár mohl vniknout do masa a pečení se urychlilo. Menší ryby grilujte přibližně 15 minut, větší 30 minut. Pokud rybu zabalíte do alobalu, bude šťavnatější.
Pošírování
Základem pro pošírování je připravit si vývar, který ale na rozdíl od kuřecího či hovězího připravíte za pár minut. Do vody se zpravidla nalije ocet nebo mléko či kokosové mléko, přidají se bylinky, plátky citronu a zelenina. To vše se 15 až 40 minut povaří. Do horkého vývaru se vloží kousky ryb, přičemž teplota by se měla pohybovat lehce pod bodem varu, ideálně 85 °C, nesmí se však vařit. Délka přípravy závisí na velikosti a je třeba rybí kousky průběžně kontrolovat. Jakmile maso není syrové, máte hotovo.
V páře
Jedná se o nejšetrnější metodu, kdy rybí maso zůstane pevné, šťavnaté a zachová si maximum živin, vitamínů a v případě našich mořských ryb také omega-3 mastných kyselin. Páru najdete v parních troubách s konkrétními programy pro přípravu ryb, použít ale můžete i hrnec s vodou a napařovací vložkou. Příprava podle velikosti rybích steaků trvá 5 až 12 minut.
Sous-vide
Tento moderní a zdravý způsob vaření vyžaduje určité vybavení – vakuovací sáčky, vakuovačku a spotřebiče, které dokážou udržet stabilní teplotu po delší dobu. Ryba se spolu s ingrediencemi na ochucení (koření, bylinky) uzavře do sáčku a vloží do trouby. Sous-vide zachovává maximum živin a zvýrazňuje přirozenou chuť všech surovin.
Ryba v papilotě
Příprava v papilotě spočívá v tom, že se každá porce zabalí do pečicího papíru spolu s olejem, bylinkami, zeleninou a kořením. Balíček se uzavře a vloží na 15 až 20 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Uvnitř balíčku vznikne pára, která zvýrazní chuť a ryba zůstane šťavnatá.
V solné krustě
Tímto tradiční způsobem se připravují celé ryby. Sůl skrz kůži proniká jen velmi pozvolna, proto se nemusíte bát přesolení. Kůži je vhodné potřít olejem, aby se solná krusta nepřichytila. Postup je takový, že očištěnou, vykuchanou rybu uvnitř opepříte, osolíte, vložíte bylinky a citron. Na plech vyložený pečicím papírem nasypete přibližně centimetrovou vrstvu soli, na ni položíte rybu a zasypete stejným množstvím. Peče se v troubě vyhřáté na 220 °C po dobu 20–25 minut (dle velikosti ryby).
Mořské ryby jsou důležitou součástí zdravého životního stylu. Připravujte si je různými způsoby, ať je váš jídelníček co nejpestřejší. A pokud chcete více tipů, jak si pohrát s chutí, přečtěte si náš článek na téma marinování ryb.

