Jak na marinování mořských ryb a krevet
Naše kvalitní mořské ryby a krevety jsou chutné samy o sobě, většinou stačí lehce osolit a pár kapek citronu. Pokud ale chceme ryby dle zásad zdravého jídelníčku konzumovat častěji, stojí za to jejich přirozenou chuť maličko „vytunit“. A marinování je skvělý způsob, jak přirozenou cestou dosáhnout větší chuťové variability.
Ryby bychom měli konzumovat alespoň 2x týdně, v množství přibližně 400 g. Protože mořské ryby jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálů, omega-3 mastných kyselin a mají nízký obsah cholesterolu, jsou tedy velice zdraví prospěšné. Ideální je kombinovat různé druhy a obměňovat i způsob přípravy, aby byl náš jídelníček pestrý a chuťově zajímavý.
Kolik čeho a jak dlouho
Sůl a citron zvýrazní přirozenou chuť jemného rybího masa či krevet, ale bylinková či asijská marináda jim dodají nový chuťový rozměr. Výhodou je, že i včetně naložení jsou to stále recepty z kategorie rychlý oběd nebo večeře. Na rozdíl od jiných druhů mas jim stačí 30 až 60 minut marinování.
Na 500 g je potřeba přibližně 100 ml marinády. Množství se dá odhadnout i od oka, mělo by jí být tolik, aby v ní byly ryby a krevety ponořené. Pokud je marinády méně, je dobré směs průběžně promíchávat, aby vršek neosychal. Po vyjmutí masa již marinádu nepoužívejte.
Marinády vhodné pro mořské ryby a krevety
Základní
Hlavní ingredience jsou sůl, citron, olej a česnek. Jako obměnu můžete místo citronu vymačkat limetku, z rostlinných olejů se nejčastěji používá olivový. Česnek utřete nebo pokrájejte najemno, před smažením či grilováním ho však z masa očistěte, protože by se spálil a zhořkl.
Bylinková
K základu stačí přidat různé bylinky. Ideálně čerstvé, ale pokud je zrovna nemáte po ruce, mohou být i sušené. Nejlepší bylinky na ryby jsou například rozmarýn a tymián. Tomuto tématu se věnujeme více v dalším článku.
Na asijský způsob
V základní receptu na marinádu nahraďte olivový olej jiným, například sezamovým či slunečnicovým, a v poměru jedna ku jedné smíchejte s kvalitní sójovou omáčkou. Dále přidejte mletou papriku a zázvor. Kdo snese ostřejší chuť, přidá chilli. Z bylinek vsaďte na koriandr či kopr.
Připravit si domácí marinádu není nic složitého a většinu ingrediencí jistě máte běžně v zásobě. K uložení použijte uzavíratelnou nádobu a nechte marinovat v chladu, nejlépe v chladničce.