Cesta tuňáka na váš talíř
Tuňáka žlutoploutvého pro vás lovíme ve střední části Tichomoří. Pochází z udržitelného rybolovu a naše steaky jsou krájeny z loin, nejkvalitnější části ryby. Vychutnat si je proto můžete i zasyrova.
Tuňák žlutoploutvý je druhý nejlepší hned po tuňákovi modroploutvém. Tato majestátní ryba může vážit až 180 kg, výjimečně dokonce i přes 200 kg. Její kovově stříbřité tělo zdobí žluté ploutve, podle kterých ryba získala svůj název. Tuňák se může lovit celoročně, ale hlavní sezona je od května do srpna/září. Výlov probíhá šetrným způsobem na udice. Zakládáme si na spolupráci s producenty, kteří dodržují principy udržitelného rybolovu, aby populace tuňáků byla zachována i pro budoucí generace. Ročně přivezeme do Čech 100 tun této rybí delikatesy, která má jemnou, oříškovou chuť.
Pozor na červenou
Možná vás překvapí, že naše porce z tuňáka žlutoploutvého jsou spíše čokoládově hnědé než zářivě červené. Znamená to snad horší kvalitu? Právě naopak. Po ulovení se v rybím mase nastartují přirozené změny, v důsledku kterých začne maso ztrácet červenou barvu. Nicméně krátce po vylovení je celý tuňák ještě na moři hluboce zmražen a v tomto stavu se na pevnině pak i porcuje.
Někteří producenti však ve snaze o zachování červené barvy jako důkazu čerstvosti (a s vidinou vyššího zisku) ryby na pevnině rozmrazí a přidají něco málo aditiv ve formě kyseliny citronové a jiných přísado chemie v podobě oxidu uhelnatého či dusitanů. Výsledkem jsou sice krásně červené steaky, ale je třeba mít na paměti, že již prošly určitou formou zpracování.
Steaky z tuňáka Mylord Premium jsou tak seafrozen, nikoliv doublefrozen, tedy v té nejvyšší kvalitě, kdy je můžete po rozmrazení použít v syrovém stavu pro přípravu sushi nebo tataráku.
Dietní maso se skvělou chutí a plné živin
Maso tuňáka neobsahuje téměř žádný tuk. Je to dáno tím, že tuňák je jak formule mezi rybami – oceány dokáže brázdit rychlostí až 80 km/h a v klidu není ani ve spánku. Živí se malými rybkami, kalamáry a korýši. Tato dietní ryba obsahuje značné množství bílkovin a důležitých vitamínů jako B12, D a fosfor.
Když zařadíte tuňáka do svého jídelníčku, získáte kvalitní zdroj proteinů, posílíte kosti, zuby a vyladíte svou psychickou odolnost.
TIP: Pokud jste na něj dostali chuť, zkuste salát Nicoise s tuňákem, který pro nás připravila Slepičárna, nebo si přečtěte další zajímavost o tom, jak pro vás lovíme krevety za úplňku.