Divoký losos a jeho specifika
Na českém trhu nalezneme především dva druhy volně žijích lososů, které jsou známy pod názvem keta (Oncorhynchus keta) a gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha). Tyto ryby se rodí ve sladkovodních oblastech, jako jsou řeky a jezera, a teprve po narození plují do oceánu. Za svůj životní cyklus překonají divocí lososi v severním Tichém oceánu tisíce mil a poté se vracejí do svých domovských řek.
Divoký losos pochází z toho nejčistšího prostředí – konkrétně z ledových moří Aljašky. Na rozdíl od farmovaného lososa potrava lososa divokého je pestrá a je tvořena především tím, co divoký losos na své dlouhé cestě oceánem najde.
Pestrá strava a neustálý pohyb divokého lososa má pozitivní vliv na pevnost a chuť masa. Maso navíc není tak tučné jako v případě farmovaného lososa. Pro lidské tělo je tak lépe stravitelné. Barva ale může být velice proměnlivá a závislá především na dostupné potravě. Může se lišit podle sezóny a podle teritoria lovu od světlé šedé barvy až po tmavě oranžovou. Z tohoto důvodu všichni celosvětoví rybáři pracují s hodně širokou paletou barev, kterých maso divokého lososa může dosahovat. Zatímco u farmovaného lososa je struktura stravy nastavena tak, aby výsledná barva masa byla sytě oranžová, u divokého lososa tato možnost neexistuje.
Divoký losos je a zůstává něčím výjimečným: díky životu na absolutní svobodě, hojnému pohybu a přirozené stravě obsahuje jeho svalnaté maso obzvláště málo tuku a rozmazluje labužníky nesrovnatelně jemnou chutí. Díky přísně nastaveným metodám udržitelného rybolovu je zajištěno, že nám toto přírodní potěšení zůstane ještě dlouho zachováno.
Paleta barev lososa Keta
Paleta barev lososa Gorbuša