Udržitelný rybolov

Rybolov je nedílnou součástí potravinového průmyslu a zajišťuje obživu milionům lidí po celém světě. Pro zachování rybích populací i pro budoucí generace je tedy nezbytné podporovat udržitelný rybolov, který umožňuje zachovat potřebnou rovnováhu mezi rybolovem, ochranou přírody a ekonomickou prosperitou. 

Rybolov18.3.2025

Podle poslední údajů Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) dosahuje celosvětový úlovek mořských ryb přibližně 79 milionů tun ročně, sladkovodních ryb 11 milionů tun a dalších 90 milionů tun pochází z farem (krevety, lososi).  

Caption

 

Pro zajímavost největší podíl z celkových 180 mil. tun tvoří krevety vannamei, kterých se ročně zkonzumuje na 7 mil. tun. Z mořských ryb má druhý největší podíl aljašská treska, které se ročně uloví více jak 3 miliony tun. A nutno zdůraznit, že 95 % těchto úlovků splňuje standardy udržitelného rybolovu. Treska je tedy zároveň jednou z nejvíce kontrolovaných ryb. V naší nabídce najdete výhradně tresku s certifikací MSC a dlouhodobě je naší nejprodávanější rybou.

Naprostá většina mořských ryb, tj. 98 %, pochází z komerčního rybolovu. Nekontrolovatelný nárůst objemu lovených ryb však přispěl k úbytku rybích populací a k poškozování mořských ekosystémů v důsledku používání nešetrných loveckých metod. Proto již v roce 1997 vznikla nezisková organizace zaměřená na certifikaci udržitelného rybolovu s cílem usměrnit rybářské praktiky a zlepšit zdraví světových oceánů.

Vedle snížení celkového objemu lovu na přijatelnou úroveň je cílem udržitelného rybolovu také ochrana mořských ekosystémů a zajištění regenerace rybích populací. To mimo jiné zahrnuje použití rybářských metod, které minimalizují vedlejší úlovky jiných druhů a chrání citlivé mořské prostředí. Nejde tedy pouze o snížení objemu lovu, ale o komplexní přístup k řízení rybolovných aktivit tak, aby byly zdroje využívány odpovědně.  

Marine Stewardship Council neboli MSC 
Tato nezisková organizace stanovila standardy pro lov volně žijících druhů, které zaručují, že ryby pocházejí z odpovědně spravovaných populací a nejsou loveny způsobem, který by způsoboval nevratné škody.  

Aby produkt mohl být certifikován a získat označení MSC musí tuto certifikaci získat všechny společnosti v rámci dodavatelského řetězce. Certifikáty jsou udělovány na základě kontrol rybářů, výrobců a zpracovatelů ze strany nezávislého auditora, který je schopen nestranně posoudit, zda byly podmínky certifikace splněny.

Certifikát MSC platí 5 let a organizace prochází každoročními kontrolami. Po uplynutí pětileté lhůty se provádí důkladná revize.  

Udržitelné metody rybolovu 
Jak již bylo zmíněno, způsob lovu má přímý dopad na mořské ekosystémy. K nejrozšířenějším metodám patří vlečné sítě, které se táhnou za lodí buď ve volné vodě, nebo po mořském dně, kde však způsobují ekologické škody.  

Velmi efektivní metodou selektivního lovu ryb jsou kruhové zátahové sítě, kterými se loví hejna ryb žijících u hladiny nebo v menších hloubkách, např. tuňáci, sardinky, makrely. Velká síť, často s rybí návnadou, obklopí hejno a na spodu se stáhne, čímž zabrání rybám v úniku. Sítě jsou navrženy tak, aby se minimalizovalo poškození ulovených ryb, což je výhodné pro udržení kvality ryb, a zároveň je tu možnost uvolnit nechtěný úlovek zpět do vody, který má větší šanci na přežití. 
Další variantou jsou dlouhá lana volně se vznášející v různých hloubkách za lodí, opatřená háčky s návnadami. Používají se k lovu velkých ryb, jako jsou mečouni a tuňáci. Zároveň ale představuje vyšší riziko ulovení nežádoucí druhů včetně mořských želv, žraloků, dokonce i ptáků.  

V neposlední řadě jsou čeřeny, menší sítě pro lov u hladiny nebo ve středních hloubkách. Stejně jako kruhové sítě umožňují selektivnější lov ve srovnání s vlečnými sítěmi a rovněž nepředstavují riziko pro mořské dno.

Zachování rybích populací 
Pro zachování rybích populací hraje klíčovou roli dodržování sezónního lovu. Různé druhy ryb jsou loveny v různých obdobích roku v závislosti na jejich přirozeném cyklu, migraci a ochranářských regulacích. Sezónní lov má dopad na čerstvost, cenu a environmentální udržitelnost.

V zimních měsících se například loví treska obecná, makrela či platýs, na jaře začíná sezóna divokých lososů z Aljašky, dále pstruhů či mořských vlků. Léto je obdobím tuňáka žlutoploutvého a po letní migraci přichází na řadu opět losos nebo třeba krevety či humři.

Sezónní rybolov má význam nejen z pohledu udržitelnosti, ale také kvality rybího masa. V chladnějších měsících mají ryby pevnější maso a lepší chuť díky vyšším tukovým zásobám (např. treska v zimě).  

Důvěřuj, ale prověřuj 
Pokud se víc zajímáte o to, co kupujete, můžete narazit na výrobky, které jsou značeny logem MSC, přestože jako způsob lovu jsou uvedený vlečné sítě. Jak je to možné? 
Přestože vlečné sítě představují vyšší procento vedlejších úlovků nebo poškození mořského dna, pokud organizace splní určitá kritéria, nic nebrání tomu, aby certifikaci MSC získala. 

Mezi ně patří:

  • Selektivní rybolovné techniky: Používají se zlepšené nebo upravené vlečné sítě, které snižují vedlejší úlovky a minimalizují narušení mořského dna. Toto může zahrnovat úpravy designu sítě nebo použití zařízení, která umožňují únik mladých a nechtěných druhů.
  • Řízení vedlejších úlovků: Rybářská společnost musí mít efektivní plány pro snížení nechtěných úlovků (bycatch) a musí ukázat, že aktivně pracují na snížení negativního dopadu na mořské ekosystémy.
  • Udržitelný management rybích populací: Organizace musí prokázat, že rybolov neohrožuje zdraví rybích populací a že jsou dodržovány kvóty a zásady udržitelnosti.

Odpovědná volba je na každém z nás

Jako spotřebitelé můžeme přispět k ochraně oceánů tím, že upřednostníme certifikované produkty, u kterých máme jistotu, že pocházejí z ověřený zdrojů. Udržitelný rybolov je klíčový pro budoucnost naší planety a budoucích generací. Zodpovědný přístup rybářů, firem i nás spotřebitelů může zajistit, že i v budoucnu budeme moci konzumovat ryby a mořské plody bez devastace oceánského ekosystému. Protože ryby jsou velice důležitou součástí našeho zdravého a vyváženého jídelníčku.