Štika s hráškovým pyré

Jestli existuje ryba, která si zaslouží více pozornosti, tak je to jednoznačně mořská štika. Její chutné a pevné maso totiž představuje opravdový poklad. Stejně jako ostatní ryby od Mylord Premium, i mořská štika je chycena a ihned zamražena přímo na lodi. Tento pečlivý způsob zpracování zaručuje, že si maso zachová nejen dokonalou chuť a texturu, ale i důležité nutriční hodnoty.  

Zatímco v letní sezóně můžete štiku nenáročně připravit na grilu, v zimním období ji jednoduše upečete v troubě. Pro inspiraci vám přinášíme recept na štiku s hráškovým pyré, díky kterému si vychutnáte tuto rybu v kombinaci s jemnou a svěží chutí. 

Recepty21.2.2025

Suroviny: 
600 g mořské štiky Mylord Premium  
šťáva z půlky citronu 
3 lžíce olivového oleje  
1 lžíce nakrájeného rozmarýnu  
4 plátky citronu 
chilli dle chuti  
sůl a pepř  
 
Na pyré: 
400 g mraženého hrášku  
6 lístků máty 
100 ml vody 
100 ml smetany ke šlehaní  
2 lžíce másla  
1 menší cibule  
 

Caption

 
Příprava:

  1. Nejprve rozmrazte, omyjte a vyčistěte ryby.  
  2. Poté si připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, šťávu z půlky citronu, chilli, rozmarýn a sůl. Marinádou potřete štiky ze všech stran a půl hodiny je marinujte. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů.
  3. Po 30 minutách položte marinované štiky na plech a do každé vložte 2 plátky citronu. Ryby pečte v předehřáté troubě 20-25 minut.  
  4. Zatímco se štiky pečou, přichystejte si pyré. Na másle zpěňte nakrájenou cibulku, přimíchejte hrášek, listy máty a vše zalijte vodou a smetanou. Následně přiveďte k varu, ochuťte solí a pepřem a povařte pod pokličkou 10 minut.
  5. Na závěr dejte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte. Pro jemnější konzistenci můžete pyré propasírovat přes síto. 
     
    Hotovo a dobrou chuť! 
     
    Připraveno ve spolupráci s Garden.and.Kitchen