Rozložené kari s aljašskou treskou a cizrnou

Vysoce kvalitní filé z aljašské tresky s nízkým obsahem tuku, vysokým obsahem omega 3 nenasycených kyselin a proteinu patří mezi nejoblíbenější, a tedy nejprodávanější mořské ryby. Maso má bílou barvu a jemnou texturu, oddělující se po vrstvách. Je velmi nenáročné na zpracování, můžete ho smažit jak na přírodno, tak obalované, péct v troubě nebo vařit na páře. Přinášíme návod, jak si z filé z aljašské tresky od společnosti Mylord Premium připravit kari s cizrnou a rýžovými kroketami.  

 

Suroviny: 
1 balení kvalitního filé z tresky od Mylord Premium  
1 plechovka cizrny 
koriandr a limetka k podávání 
 
Na kari omáčku: 
1 PL sezamového oleje 
1 cibule, najemno 
2 stroužky česneku, najemno 
2 cm zázvoru, oloupaný a nastrouhaný 
1 plechovka kokosového mléka (1 PL přidejte do kroket) 
50 ml vývaru 
8 cherry rajčat 
1/2 batáty 
1 PL kari pasty 
1 ČL kari koření 
1 ČL kurkumy 
1 ČL třtinového cukru 
1 ČL rybí omáčky 
limetová šťáva dle chuti 
1 chilli paprička (volitelné) 
 
pár listů kafrové limety a 2 stonky citronové trávy (jde to i bez nich, ale dodají autentickou chuť) 
 
Na rýžové krokety: 
200 g lepivé rýže (arborio, sushi rýže) 
1 PL kokosového mléka (z kari pasty) 
1 stroužek česneku, utřený 
1 ČL sušeného česneku 
1 ČL sušeného zázvoru 
několik listů koriandru, najemno 
1 PL kukuřičné mouky (dle lepivosti rýže, možná nebudete potřebovat) 
1 vejce na obalení 
panko strouhanka na obalení 
 
Na koriandrový olej: 
hrst lístků koriandru 
150 ml oleje 
1 ČL limetkové šťávy 
špetka soli  

Recepty1.8.2024

Příprava:

  1. Všechny ingredience na koriandrový olej promixujte na hrubou konzistenci, použijete jej do cizrny a zbytek uchovejte v lednici v uzavíratelné sklenici. Využijete jej třeba do těstovin, horký můžete vmíchat do nahrubo nastrouhané mrkve na asijský salát nebo jej namazat na bagetu a tu pak dát zapéct do trouby.
  2. Na kari omáčku nechte na oleji zesklovatět cibulku, na 1 minutu přihoďte česnek a zázvor, pak přidejte koření, minutu míchejte, přidejte kari pastu, nechte chvíli rozvonět, zalijte kokosovým mlékem a vývarem a vhoďte nakrájený batát a rajčata. Přidejte limetové listy a citronovou trávu, máte-li, případně chilli. Nechte 15–20 min probublávat, pak vyjměte kafrové listy a trávu a rozmixujte dohladka.
  3. Uvařte rýži o něco déle než obvykle, až do lepivé konzistence, a přidejte ostatní suroviny. Vytvarujte kuličky, obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance a dejte na plech do trouby na 180 °C, dokud nezezlátnou, nebo je upečte v horkovzdušné fritéze.
  4. Cizrnu vhoďte na pánev, přidejte lžičku koriandrového oleje a chvíli opékejte.
  5. Filé z tresky zprudka a krátce opečte na pánvi – netřeba ho dlouho trápit. Podávejte s cizrnou, kuličkami a kari omáčkou, skrojkem limety a koriandrem. Můžete posypat drcenými kešu.

TIP: Listy kafrové limety a citronovou trávu koupíte v některých vietnamských prodejnách a můžete je mít také stále v mrazáku. Rybí omáčka je běžně k dostání v supermarketech. 
 
Připraveno ve spolupráci s petra_masterchef