Jak vykostit mořskou štiku
Mořská štika má chutné, pevné maso, které je skvělé i na grilu. Poradíme vám, jak ji před samotným pečením či grilováním dočistit či případně vykostit a získat tak úhledné filety.

Naše mořské štiky jsou ihned po vylovení vykuchány a zmrazeny přímo na lodi, aby se zachovala chuť i maximum živin. K vám se tak dostane celá ryba bez hlavy, ocasu a ploutví.
Přestože jsou ryby již vykuchané, může se stát, že uvnitř najdete drobné zbytky vnitřností. Ty jednoduše odstraníte rukou nebo vyříznete nožem. Vnitřek pak krátce vypláchněte pod tekoucí vodou a osušte utěrkou.
Pokud mořskou štiku pečete vcelku, oceníte, že po upečení snadno celou páteř vyndáte a ryba zůstane téměř bez kostí. Další možností, jak se zbavit kostí, je filetování a my vám ukážeme, jak na to:
- Položte štiku na bok, rozevřete břicho a špičkou dlouhého ostrého nože odřezávejte filet podél páteře. Začněte od ocasu a snažte se co nejvíc kopírovat páteř, abyste zbytečně nepřišli o maso.
- Takto vykostěný filet případně ještě odřízněte od zbytku ryby.
- Uchopte páteř, odřízněte ji i z druhého filetu a máte hotovo. Celý proces trvá sotva pár minut, i když jste začátečník. Samozřejmě platí, že čím častěji si budete filety připravovat, tím větší zručnost získáte.
